Yozgat Ses Haber

Alişan Satılmış;”Bedensel Memnuyetsizlik”

Bedensel Memnuniyetsizlik

Bedensel memnuyetsizlik;batının gizli ihracı haline geldi.Kadınlar için özgüven büyük oranda bedensel göstergelerin kontrolüne dayanır; sağlıklı beslenemeyen, fazla kilolu, yaş almış ya da doğum sonrası bedensel sarkmalar yaşayan kadınlar vs… tembellik ya da iradesizlikle sınanır.

Beden, özgüven kaynağı haline geldiği ölçüde memnuniyetsizlik deposuna dönüşmüştür. Genç kızların 15’lerinde 20, kadınların 50’lerinde 30 gibi göstermeleri gerekir. Yaşını göstermek gibi doğal bir döngüden mahrum bırakılmışlardır. Suçluluk duygusu annelik ve beden üzerinden kadın odaklı duygular haline gelmektedir.

Egemen erkeklikte ise çalışma ve cinsellik açısından performatif bir bedene sahip olmak, özgüvenin kaynağını oluşturur. İmkânsız idealler, suçluluk duygusu yaratarak satışı sürekli kılmanın engin stratejileridir.

Kontrol edilemez olanı kontrol etme çabası ve bununla birlikte gelen suçluluk duygusunun, hastalıkların ortaya çıkış sebeplerinden biridir. Bernhard, 2010).

Güzel olmak artık güzel görünmektir; olduğumuz şey değil, yaptığımız şeydir güzellik. “Güzel olmayan kadın yoktur, bakımsız kadın vardır” cümlesi bunu ima eder.

Satın alabilme gücü, bu nedenle güzel görünmenin belirleyici özelliklerinin başında gelir. Reklamlarda “satın alabilecek durumda olmak cinsel bakımdan istenir olmakla eşitlenir…

Çoğu zaman gizlenir mesaj: bu ürünü satın alabiliyorsanız sevilen biri olacaksınız.

Marka giyinmek, modaya uymak üst sınıfa özel beğeniler sergilemek çekicilik kaynağıdır.

Cinsel beğeniye mesafelenmede demodelik örtünmeden daha belirleyicidir.

Exit mobile version