Yozgat Ses Haber

Başer” Barolar iyi bir demokrasi sınavı vermemiştir”

AK Parti Yozgat Milletvekili ve Seçim İşleri Başkan Yardımcısı Yusuf Başer, Avukatlık Kanunu ve Barolarla ilgili yapılan kanun teklifi  üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda konuşma yaptı.

Konuşmasına Genel Kurulu selamlayarak başlayan Başer, AK Partinin, siyasetinin merkezine Türkiye’de demokrasiyi güçlendirmek için vesayet odaklarıyla mücadeleyi koyduğunu söyledi.

“Barolar iyi bir demokrasi sınavı vermemiştir”

Geçmişten bugüne Türkiye’nin demokrasi yolculuğunda Barolar ve Barolar Birliği’nin iyi bir sınav vermediğini vurgulayan Başer, “Hukukun, temel hak ve özgürlüklerin yanında saf tutması beklenen Baro ve Barolar Birliği vesayet odaklarının tahakkümüne girmiş, adeta sözcülüğünü yapmıştır.

Aziz Milletimizin mutluluğu, refahı ve gelişmesi için demokrasi mücadelesi veren Liderimiz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın şiir okuduğu için haksız yere aldığı mahkûmiyet kararını alkışlayan barolarımızın varlığına şahit olduk dedi.

Genel Kurulda konuşması sık sık alkışlarla kesilen milletvekili Başer, Askerden hazır kıta brifing alınmadı mı?

367 garabeti Türkiye’de yaşanmadı mı?

Millet iradesi hilafına vesayet odaklarının yanında yer alan bir kısım yargı mensupları ve barolar yok muydu?

Barolar Birliği ve bir kısım Barolar, toplumun inanç değerleriyle dünde kavgalı bugünde kavgalı değiller mi? diye sordu.

“Bu şeref bana yeter”

Geçmiş dönemlerde sırf başörtülü oldukları için memlekete hizmet sevdalısı, idealist, gencecik insanların barolarda  staj yaptırılmadığını, , ruhsat verilmediği, avukatlık yaptırılmadığı vurgulayan Başer,.

Türkiye’de Baroların sırf başörtüsü oldukları sebebiyle staj yapmasına fırsat tanımadığı, Adliyeye konulmadığı dönemde Yozgat Baro Başkanı olarak başörtülü kardeşlerimize staj yapma imkânı tanıdık. Ruhsatlarını verdik.

Şükürler olsun ki o günlerde de demokrasi mücadelesi verdik. Mazlumun ve mağdurun hakkını savunduk.  Hak ve özgürlüklerini müdafaa ettik. Bugünde aynı şeyleri savunuyoruz.

Barolar Birliği’nden gelen her türlü baskıya rağmen yavrularımıza sahip çıktık.

Vesayet odaklarına karşı verdiğimiz amansız mücadelede bu mutluluk, bu şeref bize yeter dedi

“Avukatlık kanunu toplumsal talepten doğmuştur”

Yozgat’ta üç dönem Baro başkanlığı yaptığını, baronun tüm kademelerinde görev alan bir hukukçu olarak işin mutfağından geldiğini belirten Milletvekili Başer,

Avukatlık Kanun teklifimiz hem mesleki hem de toplumsal bir talepten doğmaktadır.

Türkiye Barolar Birliği Başkanının ve organlarının seçiminde nispi temsilden ziyade Barolar Birliği üç büyük şehir avukatlarının tahakkümü altına alınmıştır.

Bugün Ankara, İstanbul ve İzmir baroları adeta Anadolu Barolarının efendisi gibi davranmaktadır.

Mevcut kanunla yapılan seçimlerde mesela 46 bin üyesi olan Baro da 8 bininin oyunu alan Baro Yönetimi, Baro Disiplin kurulu, Baro denetleme kurulu ile 160 Türkiye Barolar Birliği delegesini alırken diğer gruplar yok sayılmaktadır.

480 delegeli Barolar Birliğinin 160 delegesini İstanbul Barosu olarak alacaksın, buna da temsilde adalet diyeceksin!

Soruyorum size böyle bir hukuksuzluğa böyle bir adaletsizliğe hangi hukukçu evet diyebilir?

Baroların siyasetten ziyade avukatların sorunlarını paylaşan, sorunların çözümü için çalışmalar yapan kuruluşlar olmasını istiyoruz.

Türkiye Barolar Birliğini ve Baroları kişi hak ve hürriyetlerini savunan, hiçbir siyasi ve ideolojik yapının arka bahçesi olmayan, mesleki itibarı yüksek kuruluşlar haline getirmek istiyoruz.

Türkiye Barolar Birliği ve Baro Başkanlığı seçimlerinde uygulanan model çoğulcu değil, basit çoğunluğa dayanmaktadır.

Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı ve Baro Başkanlığı seçimleri ile yönetim kurullarının oluşumunda temsilde adalet ve çeşitlilik bulunmamaktadır.

Baroların, Türkiye Barolar Birliği genel kuruluna göndereceği delege sayısında değişiklik yapılmaktadır.

Temsilde adaleti zedelemiştir. Bu durum üye sayısı az olan barolar yönünden anti demokratik sonuçlar doğurmuştur. dedi.

“Temsilde Adaleti Sağlamış Olacağız”

Genel Kurulda görüşülmekte olan Avukatlık Kanunu ve Barolar Birliğinin yeni yapısı hakkında bilgi veren Başer,hazırlanmasına katkı sunduğu kanun tasarısında Türkiye Barolar Birliği yönetimindeki   İstanbul, Ankara ve İzmir Barolarının, Anadolu baroları üzerindeki vesayetini sonlandıracaklarını tekliflerindeİ Avukatlık hukukuna ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesinde yaşanan gecikmelerin ortadan kaldırılması ve baro hizmetlerinin daha sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla özellikle avukat sayısı fazla olan barolar bakımından aynı ilde birden fazla baronun kurulabilmesi imkânı getirilmektedir.

Buna göre, avukat sayısı beşbinden fazla olan barolarda ikibin avukatın yazılı başvurusu üzerine o ilde yeni bir kurulabileceğini,  baro başkanı dâhil her baro’nun Türkiye Barolar Birliğine en az dört delege göndereceğini, baro levhasına kayıtlı her beşbin üye için ilave bir delegenin seçileceği bir sistem getirilmek suretiyle temsilde adalet sağlamış olacaklarını bu şekilde kurumsal olarak baroların, Birlik genel kurulunda temsilinin daha etkin olacağını söyledi.

Exit mobile version