Yozgat Ses Haber

Gıdanı Koru: Bir Kap Mama

Tarım ve Orman Bakanı Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ’nin sunumu ile geçtiğimiz günlerde Türkiye genelinde “gıdanı koru, sofrana sahip çık!” kampanyası başlatıldı. Kampanyanın açılış metni şöyle diyor:

Türkiye’de bir hanenin ortalama gıda israfı 352 ₺ tutarında. Ülkemizde her yıl 18,8 milyon ton hacminde gıda kaybı ve israfı gerçekleştiği tahmin ediliyor. Gelin bu kayba, bu israfa son verelim. Çok küçük ve basit adımlarla gıda kaybına ve israfına karşı harekete geçelim! Bilinçli alışveriş, akıllı depolama ve sorumlu tüketim ile doğamıza, ülkemize ve geleceğimize karşı sorumluluğumuzu yerine getirelim! ( https://www.gidanikoru.com/)

İsrafın bu boyutlarda olduğunu görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Her gün evimizden çıkan ekmek ve yemek artıklarına bakmamız bile yeterli. Evimizde görmüyorsak bu durumu, her gün sokaklarda çöp kenarlarına, çitlere asılan bir sürü ekmek poşeti bize israfın boyutunu gösteriyordu aslında. Bunların hiç birini görmemişsek çalıştığımız kurumlarda, okullarda, hastanelerde ve yemekhanelerde her gün masada bıraktığımız gıdalar bile bunun bir örneğidir.

Bu kampanyaya benzer şekilde aslında sokak hayvanlarını besleyen pek çok insanın hem bu gıda israfının önüne geçmek hem de sokak hayvanlarının karınlarını doyurmak için yıllardır dile getirdiği benzer bir söylem mevcut idi: Bir kap mama. Bir kap mama söylemi şunu dile getiriyordu.

Her gün evimizde artan ekmek ve yemek artıklarını çöpe atmak yerine değerlendirebiliriz. Bir nevi geri dönüşüm gibi düşünün. Bu artıkları uygun bir saatte, çevreyi kirletmeyecek şekilde sokak hayvanlarının bulabileceği noktalara, örneğin çöp kenarlarına, bırakalım. Bu sayede hem gıda israfının önüne geçeriz hem de 5199 no’lu kanun gereği sokak hayvanlarına bakmakla sorumlu olan belediyelerin ve belediyelere destek veren gönüllülerin masraflarına ortak olarak devlet bütçesine destek sağlamış oluruz.

Çok küçük ve basit adımlarla gıda kaybına ve israfına karşı konulabilir. Bu nedenle Yozgatlı hemşerilerimize “Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık” projesine katılabilmeleri için bir önerimiz var: Bir Kap Mama. İsrafının önüne geçmek için yapılacak diğer şeylere ek olarak bu yöntemi de deneyebiliriz.

Gereksiz gıda almak, aldığımız ürünleri yanlış depolamak veya ihtiyacımızdan fazlasını harcamak yerine daha tutumlu ve sorumlu davranırsak tonlarca yiyecek çöpe gitmez. Yine de çöpe gidecek yiyecek olursa bir kap mama sayesinde çöplerde ziyan olacağına bir canı hayatta tutar.

Exit mobile version