Dolar 32,3330
Euro 35,1966
Altın 2.247,79
BİST 8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 9°C
Az Bulutlu
Yozgat
9°C
Az Bulutlu
Sal 10°C
Çar 1°C
Per 3°C
Cum 3°C

Nohutta Mikrobiyal Gübre Başarısı

Nohutta Mikrobiyal Gübre  Başarısı
04.07.2020
1.759

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü kontrollünde Nohutta mikrobiyal gübre kullanılarak yapılan ekimlerde başarı sağlandı.

Yapılan çalışma ve mikrobiyal gübre ile ilgili bilgi veren İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi; “İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak gelişen yeni teknoloji ve üretim metotlarını anında çiftçilerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. İlimizde nohut ekim zamanı olan mart-nisan ayında Bakanlığımız Toprak Gübre Su Kaynakları Araştırma Enstitüsünden temin edilen Rhizobium bakterili mikrobiyal gübreler çiftçilerimize dağıtılarak ekimleri yaptırılmıştı. Baklagillerde kullanılan bu mikrobiyal gübre; verimi ve kaliteyi artıran çevreyle dost, doğal kaynaklara ve çevreye zarar vermeyen Rhizobium bakterisi ihtiva eden gübre türüdür. Bu bakteriler; baklagillerinde köklerinde yaşıyor.

Bitkinin köklerine havanın serbest azotunun topluyor ve dane bağlama döneminde herhangi bir gübreye ihtiyaç bırakmadan bunu kullanarak verim artışı sağlıyor. Daha önceki yıllarda yapılan çalışmalarda kimyasal gübre kullanımından daha fazla verim artışı sağladığı gözlenmiştir. Teknik personellerimiz ekilen bu alanlardaki durumu gözlemlemek amacıyla kontroller yaparak ürünlerin gelişimi ve nodozite oluşumları incelemişlerdir. Yapılan tespitlerde; mikrobiyal gübre kullanılan parsellerdeki nohutların gelişiminin diğer parsellerden daha iyi olduğu gözlenmiştir. Bu tarlalarda havanın azotunu köklerde toplayarak bitkinin gelişim ve verime artıran nodozitelerin daha yoğun olduğu tespit edilmiştir. Bu bakteri kültürü, Bakanlığımıza bağlı Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü tarafında üretilmektedir. İsteyen çiftçilerimiz Enstitüden bu gübreyi temin edebilirler. Çiftçilerimize bu gübreyi kullanmalarını tavsiye ediyoruz dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.