Yozgat Ses Haber

Sorgun’da Safran Hasadı Yapıldı

Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğümünce değişik ürünlerde yaptığı deneme ve demonstrasyonlar kapsamında 2022 yılında dikimi yapılan safranın hasadı yapıldı.

Hasada Sorgun İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yusuf Canbolat İl Müdürlüğü teknik personeli katıldı.
Yapılan çalışma ile ilgili İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;
“Safran, çok eskiden beri yetiştirilen önemli bir ilaç, baharat ve boya bitkisidir. Bu tür 20-30 cm boyunda, sonbaharda yaprakları ile birlikte mor renkli çiçekler açan, soğanlı bir kültür bitkisidir. Soğanları ile üretilir. Sinir sistemi uyarıcısı, iştah açıcı, koku ve renk verici olarak kullanılmaktadır. Renk verici olarak bir ölçü safran 100.000 katı suyu belirgin bir şekilde sarıya boyamaktadır.
Safran yetiştiriciliğinin en önemli ve en zor işi yabancı ot mücadelesidir. Yabancı ot mücadelesinin el işçiliği ile yapılması gerekmektedir. Hasadı da el ile yapılmaktadır. Elle toplanan çiçekler kurutulduktan sonra çiçeğin ortasındaki safran dediğimiz stigmaların çıkarılması gerekmektedir. İklim, toprak ve bakım şartlarına göre değişmekle birlikte dekardan 100 ila 300 gr arasında verim alınmaktadır.
Safran dikimi Ağustos – Eylül aylarında yapılmakta hava şartları iyi gittiğinde aynı yıl verim alınabilmektedir. Bu alanın dikimini geçen yıl yapılmıştı. Ama geçen yıl hava şartlarının safranın isteği doğrultusunda yağış ve sıcaklık olmadığından çok az bir miktarda çiçek alındı. Ama bu yıl arazinin yağış alması ve hava sıcaklıklarının iyi gitmesi sonucunda bu yıl hasat edildi. 2 günde bir çiçek toplanması yapılmaktadır. Bu hasat havaların soğumasında kadar muhtemelen kasım ayının son haftasına kadar devam edecektir.


Bu çalışmayla birlikte safranın İlimizde yetişebildiğini çiftçilerimize ve kamuoyuna göstermiş olduk. Bu konuda istekli çiftçilerimiz pazar ve işçilik durumunu ayarladıkları takdirde ilimiz şartlarında safran yetiştiriciliği yapabilirler. Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak çiftçilerimize teknik bilgi destek vermeye hazırız.”

Exit mobile version