Yozgat Ses Haber

Yozgat Mekteb-i Sultani

Bozok yaylası,kahramanlar diyarı! mevzu vatan olunca gözünü kırpmadan şehadet şerbetini içmeye hazır ” Her Türk Asker Doğar” Sözünün beden bulduğu Anadolu’nun Yağız yiğitlerinin diyarıdır. Tarih boyunca bir çok kahramanlık destanı yazdı .

Bu destanlardan biride 105. yıl dönümünü kutladığımız,Çanakkale savaşı’dır. Kahraman Türk ordusunun Çanakkale Cephesi’nde verdiği mücadele yalnızca Türk tarihinin değil bütün dünya tarihinin akışını etkileyecek derecedeydi. Bu cephede alınan galibiyet dünya ülkelerinin güç dengelerini değiştirmiş ve yüce Türk milletinin belirleyici ve yönlendirici gücünü bir kere daha gözler önüne sermiştir.

İşte bu büyük destanda 2. Abdülhamit tarafından 1895 yılında yaptırılan ve o zamanki adı Yozgat Mekteb-i Sultani olan okulun şimdiki adı Yozgat Lisesi, 1914 yılında seferberlik ilan edilince, öğrenci ve öğretmenleri, Çanakkale Savaşı’na katıldı. O dönem öğretmen ve öğrencileri cephede şehit olan okul, 3 yıl mezun veremedi. Yaklaşık 200 öğrencisi ve öğretmeni şehit oldu.

Exit mobile version