Dolar 32,4997
Euro 34,9321
Altın 2.433,52
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 25°C
Az Bulutlu
Yozgat
25°C
Az Bulutlu
Cum 21°C
Cts 22°C
Paz 19°C
Pts 18°C

Yozgat’ta Yerli Ve Milli Patates Hamlesi

Yozgat’ta Yerli Ve Milli Patates Hamlesi
03.11.2020
1.111

Yozgat Merkez Kuşçu köyünde 2020 üretim sezonunda Yerli Patates Çeşit Demonstrasyonu Hasadı Tarla Günü yapıldı.Tarla Gününe Yozgat Valisi Ziya POLAT, Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Güngör YILMAZ, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju ÖZKAYA, Niğde Patates Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdurrahman ÇAĞLI, TKDK Yozgat Koordinatörü Selim TÜRKER, İl ve İlçe Müdürlükleri teknik personelleri ve çiftçiler katıldı. 

Tüm katılımcılar, yapılan demonstrasyon çalışması ve yerli patates çeşitleri hakkında bilgi alarak yerli çeşit patatesleri inceleyip hasada katıldılar.

Hasat sonrası Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürü Tanju Özkaya, yaptığı açıklamada şunları söyledi;

  “İl Müdürlüğü olarak İlimizde yerli ve milli tohumlarla üretim yapılması için yoğun çalışmalar yürütmekteyiz. Niğde Patates Araştırma Enstitüsünce geliştirilerek tescil edilmiş olan 10 çeşitten 8’inin dikimini yaparak çiftçilerimize ve kamuoyuna tanıtmak istedik.    Tüm bakımları İl Müdürlüğümüz teknik personeli kontrolünde üreticimiz tarafından yapılmıştır. Şimdi bu yerli ve milli çeşitlerimizin hasatlarını gerçekleştiriyoruz.”dedi.

10 adet yerli ve milli patates çeşidi tescil edildi

 Niğde Patates Enstitüsü Müdür Yardımcısı Abdurrahman ÇAĞLI ise şunları söyledi;

  “Enstitümüz, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü bünyesinde faaliyet göstermektedir. 2005 yılında patates ıslah çalışmalarına başladık. Ülkemizde patates üretiminde yabancı çeşitler kullanılmaktaydı. Ancak Enstitümüz tarafından yapılan çalışmalar neticesinde ilk defa 2015 yılında 2 patates çeşidi tescil edildi. Devam eden yıllar içerisinde Enstitümüzün çalışmaları neticesinde günümüze kadar toplamda 10 adet yerli ve milli patates çeşidi tescil edildi. Bu çeşitlerin isimleri, Fatih – Onaran 2015– Nahita – Ünlenen – Nam – Çağlı –Leventbey – Muratbey – Niğşah ve Saruhan‘dır. Yapılan deneme ekimlerinde bu yerli çeşitlerimiz çiftçilerimiz tarafından verim ve kalite yönüyle benimsemişlerdir.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.