Dolar 32,5542
Euro 34,9068
Altın 2.429,71
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 28°C
Az Bulutlu
Yozgat
28°C
Az Bulutlu
Çar 27°C
Per 24°C
Cum 21°C
Cts 22°C

Balık Sayısı Hızla Azalıyor

Yeni bir araştırmaya göre, okyanuslardaki balık sayısı alarm verici bir şekilde azalmakta ve bu durum haliyle besin zincirinin üst basamaklarındaki insanları ciddi bir biçimde etkiliyor.

Balık Sayısı Hızla Azalıyor
13.03.2021
838

Yeni bir araştırmaya göre, okyanuslardaki balık sayısı alarm verici bir şekilde azalmakta ve bu durum haliyle besin zincirinin üst basamaklarındaki insanları ciddi bir biçimde etkiliyor.

1930 ve 2010 yılları arasında toplanan verilere göre, sürdürülebilir balık stoku ortalama %4,1 azalmış durumda. Sürdürülebilirden kasıt, uzun vadede balık nüfusuna zarar vermeden avlayanabilecek miktar. İşin kötüsü, Doğu Çin Denizi ve Kuzey Denizi gibi bazı bölgelerde bu sayı %15-35’lere kadar çıkıyor. Araştırmacılara göre, suçlu olağan şüpheliler: küresel ısınmanın sebep olduğu iklimsel değişiklikler ve aşırı avlanma.

Ortalama sayıda düşüş yaşanması, suların ısınmasıyla bazı balık türlerinin sayısının artmadığı anlamına gelmiyor. Ancak Rutgers Üniversitesi’nden Dr. Olaf Jensen uyarıyor: “Balık toplulukları sadece belli bir seviyeye kadar bu ısınmayı kaldırabilir.” Araştırma grubu, dünya genelinde toplamda 235 balık grubunu incelemiş; bu örnek grubu 38 ekolojik bölgeden 124 balık türünü içeriyor. Balık türlerinin yanında kabuklular ve yumuşakçalardan da örnekler toplanmış.

Peki, suların ısınması neden bu kadar kötü? Bu durum sadece az oksijen anlamına gelmiyor. Balıklar, değişken sıcaklı ya da daha bilinen adıyla, soğukkanlı canlılar. Vücut işlevleri yaşadıkları çevrenin sıcaklığından çok etkileniyor ve en ufak değişiklikler bile enzim aktivitelerinin bozulmasına sebep olabiliyor. “%4 kulağa az gelebilir, ancak bu 80 yılda 1,4 milyon ton kayıp demek.” diyor California Üniversitesi’ndeki baş araştırmacılardan Dr. Chris Free.

Balık, özellikle gelişmekte olan kıyı ülkelerinde zengin bir hayvan proteini kaynağı. Buna bir de balıkçılıklar uğraşan 56 milyon insanı eklediğimizde tablo endişe verici hale geliyor. Yine de, araştırmadan çıkan güzel sonuçlar da var. Dünya çapında birçok balık çiftliği, okyanustaki ısınmaya karşı önlem almaya başlamış ve kimisi zaman zaman işlevlerine ara verip balık nüfusunun artmasına bile olanak tanıyor.

Kaynak:bilim.org – ceren şimşek

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.