Dolar 32,4671
Euro 34,9281
Altın 2.437,71
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 24°C
Az Bulutlu
Yozgat
24°C
Az Bulutlu
Cum 20°C
Cts 21°C
Paz 18°C
Pts 16°C

Ahmet Fakılı Ortaokulu’nda “Köyde Okuma Etkinliği” düzenlendi.

Ahmet Fakılı Ortaokulu’nda “Köyde Okuma Etkinliği” düzenlendi.
02.10.2020
1.809

Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın öncülük ettiği “Köyde Okuma Etkinliği”, Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Ahmet Fakılı Ortaokulu’nda 02 Ekim 2020 günü gerçekleştirildi.

Ahmet Fakılı Ortaokulu Müdürlüğü’nün okulda eğitim çalışmalarını destekleyici etkinlikler kapsamında davetleri üzerine, Prof. Dr. Mustafa Böyükata “Ahmet Fakılı’dan da İbn-i Sina çıkabilir” ve “Ben de yaparım” başlıkları etrafında farklı öğrenci grupları ile çeşitli temaları ele aldı; mesleki bilgi ve birikimleri ışığında, deneyim ve fikirlerini öğrencilerle paylaştı.

Gittiği okullara hediye kitaplardan götürmeye çalışan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, TÜBİTAK Bilim Teknik Dergileri, Ulusal Ajans’ın tanıtım materyalleri ile İstanbul’da Şehit Mehmet Yılmaz İlokulu’nda Müdürlük yapan Yavuz Yılmaz ve Kayseri’de Şehit Ertuğrul Tacirogullari Ortaokulu’nda Öğretmenlik yapan Murat Akpınar’ın katkılarıyla temin edilen kitaplardan hediyeler de götürdü. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, farklı sınıflardaki öğrencilerden oluşan gruplarla yaptığı iki söyleşide, kısa okumalar yaparak biliminsanlarının ve bilimin aktüel konularının dünyasına kısa bir yolculuk gerçekleştirdi.

“Ahmet Fakılı’dan da İbn-i Sina çıkabilir”

Prof. Dr. Mustafa Böyükata, 5’inci ve 6’ıncı sınıf öğrencileriyle bir araya geldiği ilk söyleşide, “Ahmet Fakılı’dan da İbn-i Sina çıkabilir” başlığı etrafında çocuklarla sohbet etti. Okulun bahçesinde gerçekleşen buluşmada, bilime yön vermiş biliminsanlarının kısa biyografilerinin yer aldığı ve masal tadında hazırlanmış kitaplardan seçip birlikte okudular. Her öğrenci okuduğu kısımdan kısaca bahsetti. Sorularından bilime olan merak ve ilgileri açıkça görülen çocuklara, biliminsanı olmak için neler yapılması gerektiğinden bahseden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, İbn-i Sina’dan örnekler vererek; O’nun günümüzden bin yılı aşkın süre önce Özbekistan’ın Buhara kentinde doğduğu, bilim yolunda yeni şeyler öğrenmek için farklı coğrafyalara gittiği ve farklı dilleri öğrendiği, on sekiz yaşına geldiğinde ihtiyacı olan pek çok kitabı okumuş olduğundan bahsetti. Prof. Dr. Mustafa Böyükata, o yıllarda bilimsel bilginin günümüzdeki kadar geniş olmadığı, günümüzde her ne kadar pek çok kitap ve kaynağa ulaşmak mümkün olsa da, küçülen dünyada artık yabancı dil öğrenmenin, okumanın ve iyi eğitim almanın çok daha önemli olduğunu vurguladı. Ahmetfakılı’dan da İbn-i Sina gibi çığır açacak kişilerin çıkabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın çocuklarla muhatap oluşunda ve sağlıklı iletişim konusundaki başarılı diyalogu, onların kendilerini ifade etme isteklerini artırdığı, hayal dünyalarını ortaya koymada kolaylık sağladığı gözlendi. Oluşan atmosfer ve kitaplardan söze başlanmasının çocukların hayal dünyasını etkilediği, çocukların bazıları hemen öne çıkarak fikirlerini açıklarken, bütün öğrencilerin başlangıçtaki çekimserliğini hızla atıp, söz almaya ve düşündüklerini ifade etmeye başladığı görüldü.

“Ben de yaparım”

İkinci buluşmayı 7’inci ve 8’inci sınıflarda okuyan öğrencilerle yapan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Ben de yaparım” başlığı etrafında çocuklarla “bilim okur yazarlığı” yolunda adım atar nitelikte bir söyleşi gerçekleştirdi. Öğrencilere TÜBİTAK yayınlarından “Bilim Teknik Dergisi” dağıtılarak, herkesin incelemesi istendi. Açık havada gerçekleştirilen söyleşide, çocukların dergide ilgilerini ya da dikkatlerini çeken kısımlardan bahsetmeleri istendi. Öğrencilerin soruları ve anlattıkları ışığında kısa bilgiler verilerek, bilime dair merak uyandıran noktalara değinildi. İncelenen dergilerden hareketle çocukların güzel fikirler çıkardığı; etkinliğin hayal dünyalarını etkilediği izlenimi edinildi. Söz açıldıkça öğrenciler arasında Güney Amerika kıtasındaki ülkeleri sayan, denizaltılardan ateşlenen roketin durumunu tartışan, uzaktan kumanda edilen İHA’lardan söz açan, kodlama ile ilgili tartışan çocuklar ortaya çıktı. Elementlerin periyodik tablosu üzerinden de konuşularak, en küçük atomun hidrojen olduğu, bor elementinin ülkemizde rezervinin bol olduğu, uranyum madeninin Sorgun yöresinde de bulunduğu ve yöredeki diğer madenlerden de bahsedildi. Çocukların “Titanyum Demir mi?”, “Öğretmenken polisliğe nasıl geçiş yapabiliriz?”, “Nöron nedir?” gibi farklı konularda sordukları ilginç sorulara cevap verildi. Çocuklara, “Büyüyünce ne yapmak istersiniz?” diye sorulduğunda, “Güneş enerjisi ile çalışan uçak, “Her ihtiyacımı karşılayacak telefon”, “Eşyalarımı taşıyacak robot” gibi hayal dünyalarını yansıtan cevaplar verdikleri ve söyleşiyle birlikte başkaları yapmış ise “Ben de yaparım” noktasına geldikleri gözlendi.

Programa iştirak eden ve okulu ziyaret eden Sorgun İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kaya ve Şube Müdürü Aydın Bora etkinliğin önemine değinerek, faydalı bir program olduğunu ifade etti. İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Kaya, bu tür güzel çalışmalara her zaman değer verdiklerine vurgu yaptı ve katkı sağlayanlara teşekkür etti. Etkinliğin düzenlenmesine vesile olan Ahmet Fakılı Ortaokulu Müdürü Murat Güngör ve Müdür Yardımcısı Hakan Özbay, pandemi döneminde herkesin evlerine kapanmak zorunda kaldığı günlerde, çocukların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak adına, gerçekleştirilen söyleşiler belki sihirli bir dokunuş olduğunu ifade ettiler. İhtiyaç duydukları her konuda olumlu cevap veren ve emeğini esirgemeyen Prof. Dr. Mustafa Böyükata’ya teşekkür ettiler.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.