Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 21°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 18°C
Çar 16°C

Atalık Buğdayların Ekimi Yapıldı

Atalık  Buğdayların Ekimi Yapıldı
12.12.2022
688

Ülkemizin ve Yozgatın kadim değeri Yerel(Atalık) Buğdayların ekimleri yapıldı.


Ekimler önceki yıllarda yapılan çalışmalarla çoğaltılan tohumlar kullanılarak Yozgat İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personellerinin kontrolünde yapıldı. Bu ekimlerde, Yozgat’ta bilinen atalık buğdayı Sarıbursa ile birlikte Sarıbuğday, Akbuğday ve Karakılçık yerel buğday çeşitleri 3 ilçemizdeki 5 köyde 5 çiftçilerle birlikte ekildi.
Yapılan ekimlerle ilgili olarak İl Müdürü Tanju Özkaya şunları söyledi;
“Ülkemiz, buğdayın anavatanı ve gen merkezidir. Ekimlerini yaptığımız bu çeşitler, yüzyıllardır İlimizde ve Ülkemizde yetiştirilen atalarımızdan bize intikal eden buğday çeşitlerimizdir. Bizim ata mirası tohumlarımız ve eski tatlarımızdır.
Geçtiğimiz yıllarda Yerel Buğday çeşitlerimiz değişik İlçe ve köylerimizde başka çiftçilerimizle ekilerek çoğaltılmıştı. Çoğaltılan bu atalık yerel buğdayların çiftçi eliyle korunması, ekiliş ve üretiminin yaygınlaştırılması gayesiyle buralarda çoğaltılan tohumluklardan Sarıbursa buğdayı Sorgun Çiğdemli köyünde, Akbuğday çeşidi Merkez Sarıfatma ve Sarıkaya Baraklı köyünde, Sarıbuğday çeşidi Sarıkaya Baraklı köyünde, Karakılçık çeşidi ise Merkez Fakıbeyli ve Sarıkaya Karayakup köylerinde çiftçimizle birlikte ekilmiştir.
Bizim buradaki amacımız, modern verimli çeşitlere alternatif olması değildir. Bu zaten mümkün değildir. Atalık bu buğdaylar bizim atalarımızdan gelen bugünkü yüksek verimli çeşitlerin geliştirildiği buğdayların atalarıdır. Yerel-Atalık buğday çeşitlerinin çiftçilerimiz tarafından belirli alanlarda ekimlerinin yapılarak gen kaynaklarının çiftçimiz eliyle korunmasını sağlamak ve ata mirasımız olan yerel buğday tohumlarının çiftçi eliyle üretim ve tüketiminin devamını sağlamaktır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.