Dolar 34,1138
Euro 38,1532
Altın 2.870,19
BİST 9.920,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 20°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Böyükata:“Mesleki Gelişime Yönelik Yönetici ve Öğretmen Videoları” bilgi zenginliği katıyor.

Böyükata:“Mesleki Gelişime Yönelik Yönetici ve Öğretmen Videoları” bilgi zenginliği katıyor.
12.09.2023
935

Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından eğitimi destekleyici bilgi ve materyallerin kolay ulaşılabilir biçimde doküman ve videolar halinde yer aldığı, OGM Materyal Projeleri öğretmen ve öğrenciler ile toplumun farklı kesimlerinde ilgi duyanların istifadesine sunulmaktadır. OGM-MATERYAL sitesinde, materyal ve içerikler, yönetici ve öğretmen kütüphanesi gibi alt başlıklar halinde çeşitli materyalleri kullanmaya ilişkin videolar, dinamik, etkileşimli ve 3 boyutlu materyallere de yer verilerek paylaşılıyor. Deneyimli öğretmen ve uzmanların yanı sıra akademik çevrelerden de destek alınarak hazırlanan materyal ve seminerden faydalananların sayısı sürekli artıyor.

MESLEKİ GELİŞİME YÖNELİK YÖNETİCİ VE ÖĞRETMEN VİDEOLARI

İçinde bulunduğumuz 2013 yılının ilk yarısında hazırlıkları tamamlanarak paylaşılan “Mesleki Gelişime Yönelik Yönetici ve Öğretmen Videoları” (https://ogmmateryal.eba.gov.tr/kutuphane/video) hem yurt içinden hem de yurt dışından serbestçe izlenebilmektedir. OGM Materyal tanıtımı, bilgi toplumu ve siber güvenlik, bireysel farklılıklara yönelik eğitim ve değerlendirme yöntemleri, E-Twinning Erasmus proje ve etkinlikleri, eğitsel nöro bilim, fikri mülkiyet hakları, gençlerle iletişim, iletişimin gücü, insan kaynağı yönetimi ve kurumsal bağlılık, izleme ve değerlendirme, kariyer planlama, kişisel zaman yönetimi, matematiksel modelleme, okul kültürünün geliştirilmesi ve üreten okul iklimi, okul veli cevre ve toplum ilişkisi, okul yöneticilerinin akademik başarı, mesleki gelisim ve rehberlik koordinasyon sorumlulukları, sosyal etkinlikler, kulüp faaliyetler ve toplum hizmeti çalışmaları, sürdürülebilirlik, tasarım odaklı düşünce, TÜBİTAK projeleri, Ulusal Ajans ve kalkınma ajansı projeleri, yabancı dil öğretiminde yeni yaklaşımlar, yeni nesel çocuk, ergen ve yetişkin öğrenmesi, zümrelerin etkin kullanımı, 21.yy eğitim becerileri, acil durum ve risk yönetimi, aktif öğretim yöntemleri Pass Teorisi, beyin temelli öğrenme, çağdaş öğrenme öğretme yaklaşımları, etik davranış ilkeleri, kariyer rehberliği, medya okuryazarlığına giriş, ortaöğretimde akran zorbalığı, ortaöğretimde öğretim süreçlerinin analizi ve gelişimi, program okuryazarlığı, biyoloji, fizik, kimya ve matematik derslerinde süreç odaklı sınıf içi değerlendirme gibi temalar etrafından sunulan video seminerler güncel ve tamamlayıcı içeriklerle aktarılmaktadır.

PROJE TABANLI ÇALIŞMALAR DİKKAT ÇEKİYOR

Hazırlanan seminer videoları arasında “TÜBİTAK Projeleri, Ulusal Ajans ve Kalkınma Ajansı Projeleri” başlığı altında bilgi ve deneyimlerini paylaşan Yozgat Bozok Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata yaptığı değerlendirmede böylesi güzel bir faaliyet içerisinde yer almaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti ve “On yıldan daha fazla süredir proje eğitimlerinde aktif yer alıyorum. Özellikle ortaöğretimde görev yapan öğretmen ve öğrencilere yönelik, gönüllü olarak yaptığımız proje konulu eğitim faaliyetlerinin ne kadar önemli bir boşluğu doldurduğunu hep gördüm. Pek çok şehre ve çok farklı okullarda görev yapan öğretmen gruplarına hitap etme fırsatım oldu. Öğrencilerle de buluştum. Halen de devam ediyorum. Her seferinde farklı farklı sorularla karşılaşıp cevaplar vermeye çalıştık. Bu çak değerli bir iş. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü Şube Müdürü İhsan Yalçınkaya, eğitime çok yönlü katkı verecek biçimde hazırlanacak videolarda benim de katkı verip veremeyeceğimi sorduğunda memnuniyetle kabul ettim. Hem Ocak 2023 hem de Şubat 2023 içerisinde iki kez Ankara’da YEĞİTEK (Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü) ait stüdyolarda gerçekleştirilen çekim çalışmalarında yer aldım. Bütün öğretmen ve öğrencilerimizin yanı sıra ilgi duyan herkes için TÜBİTAK, Ulusal Ajans ve Kalkınma Ajanslarının fon sağladığı Proje programları hakkında temel bilgiler yanında, proje hazırlık ve yönetim süreçlerine ilişkin de teknik bilgiler vermeye çalıştım. Bu günlerde OGM-MATERYAL sitesinde yayınlanan videoların, öğretmenlerin mesleki gelişimlerine özel olarak hazırlanmış bir portal olan Öğretmen Bilişim Ağı, ÖBA Sitesinden de yayınlanacağını öğrendim. Çok mutlu oldum.” dedi. Videoları izleyip olumlu izlenimlerini kendisine ileten öğretmenlerin olduğuna da değinen Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bu güzel çalışmaya katkı veren uzmanlar ile Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu ve onun şahsında içerikleri güçlendirerek devam ettirmeye çalışan herkese teşekkür etti.

OLUMLU ETKİ BIRAKTIĞI GÖRÜLÜYOR

Hazırlanan materyal ve videolardan yararlanan öğretmenlerden bazılar düşüncelerini de paylaşıyor. Yapılan değerlendirmeler arasında farkındalık ve bilinçlenme olduğu ortak nokta olarak ifade ediliyor. Bunun yanı sıra farklı kurum ve kuruluşlarca sağlanan proje destek programları hakkında verilen bilgilerin kendiler için yeni olduğu da ifade ediliyor. Yayınlanan videolarda içerik ve somut örneklerin faydayı artırdığı anlaşılıyor. Proje hazırlama, proje döngüsü konularında öğrencilere yol göstermeye çalıştıkları konuların ve havada kalan bazı temel kavramların videolar sayesinde daha kolay anlaşılır hale geldiği de vurgulandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.