Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 21°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 20°C
Pts 17°C
Sal 19°C
Çar 18°C

Damla Sulamayla Buğday Üretimi,Kuru Tarıma Oranla 3 Kat Verim Artışı Sağlıyor!

Damla Sulamayla Buğday Üretimi,Kuru Tarıma Oranla 3 Kat Verim Artışı Sağlıyor!
20.08.2023
653

Buğday rekolte artışı, yıllık 11 milyar dolar büyüme fırsatı yaratırken, aynı damla sulama sistemiyle, mısır, ayçiçeği ve pamuk üretimi de yapılabiliyor.

Tarımsal Kuraklığı Önlemenin Anahtarı: Damla SulamaTarımda sürdürülebilir bir gelecek için çalışan sektör lideri NETAFIM, dünyanın en temel besin kaynağı ve stratejik ticari ürünü olan buğday için verim artışı çalışmalarını yürütüyor. Netafim’in saha çalışmalarında, damla sulamayla buğday üretiminde, kuru tarıma göre 3 kata yakın verim artışı sağlandı.

Kuru Tarımla Dekar Başına 278 kg., Damla Sulamayla 1 Tona Varan Buğday Üretimi! Kuraklığın arttığı ve su kaynaklarının hızla azaldığı ülkemizde, buğday üretimi yaygın olarak kuru tarımla yapılıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre, kuru tarımla yapılan buğday üretimi dekar başına 278 kg. da kalıyor.

Netafim, kuraklığın en yoğun yaşandığı GAP bölgesindeki 40 dekarlık buğday üretim alanında, aynı koşularda kuru tarım, damla sulama ve yağmurlama sulama parselleri hazırladı. Damla sulamayla, kuru tarım parsellerinin rekoltesine kıyasla buğday verimi 3 kata varan seviyelere ulaştı. Buna göre damla sulamayla alınan verim, dekar başına 780-800 kg., yer yer 1 tonu buldu.Damla sulama parsellerinde, yağmurlama parsellerine göre de minimum yüzde 25’lik bir verim artışı sağlandı.

Damla sulama sisteminin eş zamanlı yaptığı gübreleme ve bitki köklerine homojen olarak yayılma avantajı, buğday bitkisinde gelişim farkı ve koçandaki dane sayısı fazlalığıyla kaliteli verim artışı yaratıyor.Buğday Rekoltesini 2,5 Katına Çıkartarak, 11 Milyar Dolar Ek Gelir Fırsatı!Çalışmalar, ülkemizde yaygın damla sulama sistemi kullanımının, buğday üretiminde yıllık 11 milyar dolara varan ek gelir sağlayabileceği sonucunu ortaya koyuyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporları ve Ulusal Hububat Konseyi 2023 tahminlerine göre; Türk çiftçisinin 2023 yılında 21,5 milyon tonluk buğday üretimiyle, dünya buğday rekoltesinin %2,7’sini karşılaması öngörülüyor. Yaygın damla sulama kullanımıyla rekolte karşılama oranı %5.5 – %6 seviyelerine çıkabilecek.Aynı Damla Sulama Sistemiyle Buğdayın Ardından İkinci Ürün Olarak Mısır, Ayçiçeği ya da Pamuk Üretimi Mümkün!Netafim, kuru tarım – sulama sistemleri arasındaki verim farkı çalışmasıyla, buğdayın ana vatanı GAP ve İç Anadolu bölgelerinde ekonomik ve sürdürülebilir tarımın önünü açmayı hedefliyor. Su kıtlığının olduğu tüm arazilerde, üretim alanlarına kurulacak damla sulama sistemiyle, buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak mısır, ayçiçeği ya da pamuk üretimi de yapılarak yüksek verimlilik sağlanabiliyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.