Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 21°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
21°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 19°C
Pts 18°C
Sal 19°C

Gizli tehlike sepsis

Gizli tehlike sepsis
13.09.2023
818


13 Eylül Dünya Sepsis Günü’nde LifeClub Hekimi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Faydalıel Balcı sepsis hakkında merak edilenleri anlattı.


Sepsis, vücudun bir enfeksiyonla başa çıkmak için aşırı tepki vermesiyle birlikte kendi organ ve dokularına da zarar vermesi olarak adlandırılıyor. Sepsis, müdehale edilmediği takdirde hızlı bir şekilde hayati organların işlevini bozabiliyor ve ölümle neticelenebiliyor.


LifeClub Hekimi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özge Faydalıel Balcı, sepsis hakkında şunları söyledi: “Sepsis, vücutta enfeksiyon etkenlerine karşı gelişen yaygın ve kontrolsüz yanıt olarak tanımlanıyor. Bununla birlikte, hızlı ve etkin tedavi sağlanamadığı durumlarda, hızla çoklu organ yetmezliği ve ölümle sonuçlanabilecek kompleks bir tabloya dönüşüyor. Tüm dünyada her yıl 50 milyon kişinin etkilendiği, yaklaşık 11 milyon kişinin sepsis nedeni ile hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir. Özellikle koroner yoğun bakım üniteleri dışındaki yoğun bakım ünitelerinde en sık görülen ölüm nedenleri arasındadır.

Ölümle sonuçlanmadığı durumlarda ise sıklıkla kişilerde kalıcı rahatsızlık ve engellilik durumlarına sebep olmaktadır. Sıklığı yüksek olmasına rağmen toplumda sepsis ile ilgili farkındalık düşüktür, kişilerin sepsis ile ilgili bilgi ve farkındalıklarını artırmak için Dünya Sağlık Örgütü, her yılın 13 Eylül gününü ‘Dünya Sepsis Günü’ olarak kabul etmiştir.”
Herkeste Ortaya Çıkabilir
Sepsis ile mücadelede ilk hedefin, gelişimini engellemek olması gerektiğine vurgu yapan Dr. Özge Faydalıel Balcı, “1 yaş altı bebekler, 60 yaş üstü, kronik hastalığı olan kişiler, hamileler, bağışıklığı baskılanmış ve herhangi bir nedenle dalağı alınmış kişiler sepsis için daha yüksek riske sahiptir. Ancak herkeste ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Temiz su kaynaklarının sağlanması, sık görülen enfeksiyonlara karşı etkin aşılama programlarının uygulanması, hastanelerde uygun enfeksiyon kontrol önlemlerinin alınması, temiz doğum uygulamaları, ameliyat öncesi enfeksiyon kontrolü için alınan önlemler, hastanede yatış sürelerinin kısaltılması, özellikle el yıkama alışkanlığının yaygınlaştırılması sepsisle mücadelede en önemli uygulamalardır. Aynı zamanda mücadele ettiğimiz enfeksiyon etkeninin antibiyotik direncinin de tedaviye yanıtı etkilediği göz önünde bulundurulduğunda ise, toplumda gereksiz antibiyotik kullanımının önlenmesi de alınacak en önemli tedbirler arasında sayılabilir” dedi.
Erken Tedavi Çok Kritik
Sepsis tedavisinde erken müdahalenin önemli olduğunun altını çizen Dr. Balcı, sözlerini şöyle noktaladı: “Sepsis erken tanınmalı ve zaman kaybetmeden tedavisine başlanmalıdır. Erken ve etkin tedavi ile sepsise bağlı ölümlerin önemli kısmı engellenebilir. Hastalar multidisipliner bir ekip ile organ yetmezliği tablolarına yeterli desteğin sunulabildiği yoğun bakım ünitelerinde takip edilmelidir. Tedavide öncelik, enfeksiyon odağının saptanması ve uygun antibiyotik tedavisinin vakit kaybetmeden başlatılmasıdır.”

Ayrıntılı Bilgi: https://lifeclubapp.com

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.