Dolar 34,1115
Euro 38,1344
Altın 2.867,72
BİST 9.933,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 20°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
20°C
Hafif Yağmurlu
Cum 19°C
Cts 15°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Kanola Üreticilerine Müjde!

Kanola Üreticilerine Müjde!
18.07.2021
1.011

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, Tekirdağ programı kapsamında Hayrabolu ilçesindeki Dambaslar Mahallesi’nde kanola ve buğday hasadına katıldı. Pakan Pakdemirli burada yaptığı konuşmada, kanola tohumunun bundan sonra yüzde 50’sini Bakanlık olarak biz karşılayacağız dedi.

Memleketin 4 bir tarafında, 4 mevsimde, 7 ayrı bölgede üretimin devam ettiğini söyleyen Bakan Pakdemirli, “Buğdayda Türkiye’nin bazı illerinde problemler olduğunu ancak Trakya’da bugün hem kanola hem de buğday tarlasında hasat yapacaklarını belirtti.”

Kanolanın artık hakkını teslim etmemiz lazım diyen Bakan Pakdemirli, “Şöyle bir hesap yapalım, çok basit. Bugün eğer ayçiçeği yerine kanola eksek Türkiye kendi kendine yeterliliğine kavuşacak. Yani ayçiçeğinde ortalama dekarda 100 kilogram yağ alırken kanoladan 150 kilogram almamız mümkün. Kanola kendi kendine yeterlilik anlamında son derece önemli.” diye konuştu.

Pakdemirli, pandemi ve kuraklık risklerinin yaşandığı bir yıl içinde olduklarını ifade ederek şöyle konuştu:

“Ayçiçeği Türkiye’nin bir kültürü. Hem üretim hem tüketim kültürü ama bir yandan da kanola üretimine, bu kadar sağlıklı bir yağın üretimine daha fazla değer vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Çiftçi açısından da üretici açısından da önemli derecede artıları olan bir ürünümüz. Kanolanın oluşan fiyatları itibarıyla baktığımız zaman çiftçinin hem kanolada hem de hububat ve buğdayda yüzü gülüyor. Son yıllarda artan desteklerin yanında bir de üretici dostu politikaları devreye koymamızla, hasat zamanından önce açıklanan fiyatlarla, TMO’nun alım fiyatlarıyla üreticimizin yüzünü güldürmeyi başardık. Allah’a şükürler olsun bugün itibarıyla hem kanolamızda hem buğdayımızda bölgemizdeki çiftçilerimizin hiç bir üründen şikâyetinin olmadığını düşünüyorum.”

KANOLA TOHUMUNUN %50’Sİ BAKANLIKTAN…

Hasadın çiftçilere bereketli olmasını dileyen Pakdemirli, “Kanolayla ilgili şöyle bir müjde vermek isterim; kanola tohumunun bundan sonra yüzde 50’sini Bakanlık olarak biz karşılayacağız.”dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.