Dolar 32,4375
Euro 34,7411
Altın 2.439,70
BİST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 21°C
Hafif Yağmurlu
Yozgat
21°C
Hafif Yağmurlu
Paz 21°C
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 16°C

Üniversitelerde proje eğitimleri yaygınlaşıyor

Üniversitelerde proje eğitimleri yaygınlaşıyor
05.12.2023
821

Üniversitelerde proje tabanlı araştırmaların ve çalışmaların yerleşik bir kültür haline gelmesi yönünde olumlu etkisi olan çalışmaların her geçen gün daha fazla kabul gördüğü gözleniyor.

TÜBİTAK 2237-B Proje Eğitimi Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye değer görülen ve 01-03 Aralık 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen “Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mühendislik ve Teknolojik Bilimlerde Araştırma Projesi Hazırlama Eğitimi (TOGÜ-APHE)” isimli etkinlik genç araştırmacılar ile deneyimli akademisyenler için bir buluşma noktası haline geldi.

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Doç. Dr. Bülent Turan’ın koordinatörlüğünde Tokat Teknopark Salonlarında 3 gün süreyle gerçekleştirilen eğitimde Yozgat Bozok Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mustafa Böyükata, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Rahmi Ünal, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sefa Tarhan, Prof. Dr. Özlem Akpınar ve Prof. Dr. Bilge Hilal Çadırcı da eğitmen olarak yer aldılar.

Katılımcılara, proje fikirlerine uygun TÜBİTAK araştırma destek programlarının seçimi ve proje fikirlerinin proje önerisine dönüştürülmesinde dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında teorik ve uygulamalı eğitimlerin verildiği TOGÜ-APHE’den farklı üniversitelerden gelen araştırmacılar yararlandı.

Etkinliğe ev sahipliği yapan Tokat Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Hakan Polatcı ve Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Onur Saraçoğlu ile personelinin yakından ilgilendiği ve buna bağlı olarak eğitim için elverişli bir ortamın oluştuğu gözlenen etkinlikte bilimse araştırma projeleri ile ilgili temel kavramlar, proje kalite unsurlarından olan özgün değer, yöntem, yönetim ve yaygın etki, araştırma projesi için materyal oluşturma, bilgi kaynaklarına ulaşım yolları, literatür taraması ve analizi, araştırma probleminin tespiti, projede başarısızlık sebeplerin, araştırma yönetim stratejileri, araştırma bulgularının analizi ve sonuçların değerlendirilmesi, proje değerlendirme süreçleri ve panel etkinliği ile ilgili konular etkileşimli bir yaklaşımla eğitmenlerin farklı perspektiflerden detaylı bakışlarıyla ele alındı.

Proje yazım uygulamaları grup çalışmaları şeklinde yürütülen eğitim etkinliğine katılanların çok yararlı bulduklarını ifade ettikleri program için yaptıkları değerlendirmelerde, projelerde iş paketinin hazırlanması ve yazımı, özgün değerin içeriğinin nasıl olması gerektiği, yaygın etkinin içeriği, disiplinle arası çalışmanın verimliliğinin fark edilmesi, proje yazım aşamalarının detayları, projelerde amaç ve hedefler bölümünün daha iyi anlaşılması, ekip oluşturulması ve planlama, doğru yöntem biçimleri, yöntem yazımı, yaygın etkinin ifade edilişi, TÜBİTAK projelerinde zamanlamanın iyi yapılmasının önemi, proje yazma dili, nitelikli kritik edilmesi ve analitik düşünme unsurları ile eleştirel bakış, projeye başlamadan önce literatür taramasının nasıl olmalı gerektiği, yeni bakış açısı, eleştirel düşünce, proje yazmadaki incelikler, orijinal konu belirleme yolları bakımlarından oldukça etkin bir program olduğu belirtildi.

Yararlanıcılara katılım belgesinin dağıtıldığı kapanış programına TOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Rasim Koçyiğit ile Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tekin Susam da katıldılar. Proje tabanlı çalışmalara ağırlık verilmesi yönünde yeni ve faydalı tedbirler alınabileceği yönünde değerlendirmelerin yapıldığı program sonunda eğitmenlik yapan akademisyenlere teşekkür edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.