Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat °C
Yozgat
°C
°C
°C
°C
°C

Vize dolandırıcılarına dikkat,
arama motoru reklamlarını kullanıyorlar

Vize dolandırıcılarına dikkat,<br>arama motoru reklamlarını kullanıyorlar
15.06.2023
734

Dolandırıcıların hedefinde bu kez vize başvurusu yapacak kişiler var

TÜRSAB’ın Schengen vizesi başvurularına ret oranının %50’ye yükseldiğine dair açıklamaları ve vize başvuru merkezlerindeki yoğunluk, siber suçlulara fırsat doğurdu. Uzmanlar, vize dolandırıcıları tarafından verilen arama motoru reklamlarına dikkat edilmesini tavsiye etti.

Yaz mevsiminin gelmesiyle yurt dışı seyahat planları da hız kazandı. Öte yandan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin (TÜRSAB) açıklamaları, Avrupa Birliği ülkelerini ziyaret etmek isteyenlerin Schengen başvurularına ret oranının %50’ye yükseldiğini, her iki kişiden birinin vize başvurusunun reddedildiğini gösterdi. Siber saldırganlar, vize başvuru merkezlerinde yaşanan yoğunluk ve artan ret oranlarını fırsat bilirken, Yandex Leading Certified ve Google Premier Partneri IQUEEM Kurucusu Berkun Meral, yurt dışına çıkmayı planlayanları vize dolandırıcılığına karşı uyardı.

Vize dolandırıcılarına dikkat!

Siber suçluların mevcut gündemlerden yararlandıklarına ve bu gündemleri lehlerine çevirmek için tüm araçları kullanabildiklerine dikkat çeken Berkun Meral, “Tatil sezonunun açılmasıyla gündemde sıkça yer bulan Schengen vizesi başvuruları, Google gibi arama motorlarında sıkça sorgulanıyor. Daha önce benzer dolandırıcılık vakalarının bankacılık işlemleri konusuyla Singapur’da, çalışma vizesi konusuyla Kanada’da görüldüğünü biliyoruz. Vize dolandırıcıları, ‘sosyal mühendislik’ adı verilen bu siber saldırı yöntemiyle, kullanıcıların o anki güncel ihtiyaçlarına odaklanıyor ve duygusal yöntemlerle kişileri etkilemeyi başarabiliyor” dedi.

Siber suçlular arama motoru reklamlarını kullanıyor

ABD Federal Soruşturma Bürosu FBI, yayımladığı raporlardan birinde, siber suçluların güvenilir markaların kimliğine bürünmek ve kullanıcıların cihazlarına fidye yazılımı bulaştırmak gibi amaçlar için arama motoru reklamlarını kullandıklarına dikkat çekti. Arama motoru reklamlarının, arama trendinin arttığı bu dönemde siber saldırganlar için önemli bir kaynak olduğuna dikkat çeken IQUEEM Kurucusu Berkun Meral, “Doğru anahtar kelimelerle Google gibi arama motorlarında reklam açan saldırganlar, aracı kuruluşların ve konsoloslukların internet sitelerine benzer arayüzleri kolayca geliştirebiliyor. Örneğin bir ön ödeme alarak randevu kontenjanı oluşturma veya doğrudan sorunsuz vize alma şansı sunma gibi vaatlerle, vize başvurusu yapmayı planlayanların dikkatsizliğinden yararlanabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Başvurular yalnızca konsolosluklar ve yetkili kuruluşlar üzerinden yapılıyor”

Vize başvurularının yalnızca konsolosluklar ve yetkili kuruluşlar aracılığıyla yapıldığına dikkat çeken Berkun Meral, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “Kullanıcıların başvuru ve randevu oluşturma işlemlerini, konsolosluklarla yetkilendirilmiş aracı kuruluşların resmi internet sitelerinden yapmaları önem arz ediyor. Bu sebeple arama motoru sorgusu üzerinden ulaştıkları internet sitelerinin resmi site olup olmadığını teyit etmeleri, tüm açıklamaları okumadan ve internet sitesinin güvenilirliğini doğrulamadan kişisel veya kredi kartı bilgilerini paylaşmamaları gerekiyor. Turizmde başarı hikayeleri yaratan, Yandex ve Google’a göre alanında dünyadaki en iyi şirketler arasında gösterilen bir ajans olarak bu konuda farkındalık oluşturmayı anlamlı buluyoruz.”

Bilgi İçin: Tülay Genç | support@b2press.com | +90 (212) 635 70 68

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.