Dolar 32,3391
Euro 35,1222
Altın 2.236,22
BİST 8.731,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Yozgat 10°C
Az Bulutlu
Yozgat
10°C
Az Bulutlu
Çar 0°C
Per 2°C
Cum 3°C
Cts 7°C

Yozgat Merkez Köy Okulları İçin “DALYA!”

Yozgat Merkez Köy Okulları İçin “DALYA!”
20.03.2022
1.247

Yozgat merkezli olarak başlatılan ve Yozgat dışında da dikkatleri çeken, doğrudan ya da dolaylı etkilerinin doğduğu gözlenen “Köyde Okuma Etkinlikleri”, Yozgat’ın merkeze bağlı bütün köy okullarında en az bir kez gerçekleştirildi.

Yozgat Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Böyükata’nın öncülük ettiği ve gönüllü olarak yürüttüğü etkinliklere farklı alanlardan akademisyenler de katkı verdiler.

Etkinliklerin 33’üncüsü Bişek Şehit Âdem Kocadağ İlkokulu / Ortaokulu bünyesinde 18 Mart 2022 Cuma günü gerçekleştirildi. Prof. Dr. Mustafa Böyükata ile birlikte İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Recep Temel de programa katıldı.

Programda, “Bişek’ten de Aziz Sancar çıkabilir” ve “Ben de yaparım” başlıkları etrafında öğrencilerle söyleşiler gerçekleştirildi. Öğretmenlerle ise “Proje Döngüsü Yönetimi ve STEM” başlığı etrafında bilgiler paylaşıldı, köy okullarında yürütülen eğitim faaliyetlerine ilişkin bilgiler aktarıldı.

Öğrencilere dağıtılmak ve okulda değerlendirilmek üzere gittikleri yerlere hediye kitaplardan da götürmeye çalışan akademisyenler; TÜBİTAK Bilim ve Teknik dergisi, Türk Eczacıları Birliği’nin Gürbüz Eczanede yayını, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin yayınları, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi’nin yayınları, eğitim materyalleri ve kitaplardan oluşan hediyeleri de teslim ettiler. Bu vesileyle, İsler Yayınları sahibi Mehmet İşler ve CEO’su Emir Çetinkaya, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Kocaçalışkan, Kâşif Çocuk Yayınları İmtiyaz Sahibi Emrullah Köker, Türkiye Gönüllü Eğitimciler Derneği Başkanı Dr. İbrahim Erdoğan, Eczacı Mehmet Ali Çakır, İstanbul’dan Halil Vedat Fıratlı İlkokulu Müdür Yardımcısı Bülent Yılmaz ve Eğitimci-Yazar Öğretmen Metin Mete ile farklı meslek mensubu gönüllülere de gıyabında teşekkür edildi.

Prof. Dr. Mustafa Böyükata girdiği sınıflarda öğrencilerle tatlı sohbetler gerçekleştirdi. Onlara yaşadıkları çevreden başlayarak merak uyandırıcı konularda sorular sordu ve onların sorularına cevaplar verdi. Akıcı, coşkulu ve heyecan verici atmosfer oluşturan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, bilime ve bilim insanlarına sözü getirerek bilim okuryazarlığı konusunda çocuklarda farkındalık oluşturmaya çalıştı. Aziz Sancar ve diğer öncü bilim insanlarından örnekler vererek Bişek’te eğitim gören çocukların arasından da tüm insanlık için faydalı çalışmalar yapacak öncü kişilerin çıkabileceğini anlattı.

Doç. Dr. Recep Temel, çocukların ülkemizin geleceğinde etkin ve başarılı birer birey olabilmeleri için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusunda onlarla sohbet etti. Konuşmasının odağına “farkındalık”, “ufku açık/ileri görüşlü olmak” ve “öğrenmeye kapalı olmamak” kavramlarını alan Doç. Dr. Recep Temel, sohbet esnasında, günlük yaşamda yapılan ya da yapılmayan şeylerin nedenlerinin “farkındalık” kavramı etrafında sorgulanmasının gerektiği; “ufku açık/ileri görüşlü olmak” bağlamında çok yönlü düşünebilmenin önemi; “Öğrenmeye kapalı olmamak” çerçevesinde de yeni ve farklı fikirlere açık olmanın iletişimde ve uzlaşmada sağladığı olumlu katkılar üzerinde durdu. Ayrıca beraberinde götürdüğü kitaplar ile kendi yazdığı kitabından da okula hediye etti. Öğrencileri düşünmeye yönelten söyleşide çocuklardan gelen sorulara da cevaplar verdi.

Öğretmenlerle gerçekleştirilen buluşmada Prof. Dr. Mustafa Böyükata, proje tabanlı çalışmalar, STEM uygulamaları, köy okullarının avantajlı yanları, öğretmenlerin bireysel birikimleri ile görev yatıkları okullar ve yöre açısından sunabilecekleri yenilikçi katkılara ilişkin düşüncelerini paylaştı. Birebir eğitim verme imkânının çok yüksek olduğu bu okulların “butik” özellikler taşıdığını vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Böyükata, kırsaldaki okulların avantajlı yanlarından hareketle niçin bu okullara “Köy Koleji” nitelemesi yaptığını açıkladı. Köylerde var olan fırsatların iyi değerlendirilmesi gerektiğini de hatırlatarak, bu yönde örnekler vererek fikirlerini izah etti.

Etkinliklerle ilgili yaptığı değerlendirmede Prof. Dr. Mustafa Böyükata, “Daha öncede Bişek’e gelmiş ve farklı bir söyleşi gerçekleştirmiştim. O zaman karşılaştığım bazı öğrencileri şimdi daha büyümüş gördüm. İletişimleri ve sohbete katılımlar çok güzeldi. Bu sefer ‘Köyde Okuma Etkinli’ için geldik. Bu etkinlikle Yozgat merkeze bağlı olan kırsaldaki bütün okulları en az bir sefer ziyaret etmiş olduk ve artık ‘Dalya!’ diyebiliriz. Talep olması durumunda Yozgat şehir merkezindeki okullarda da etkinlikler yaparak benzer faaliyetlere devam etmekten mutluluk duyarız. İlçelerdeki ve ilçelere bağlı diğer köy ve kasabalardaki okullara da gitmeye çalışırız. Yeter ki, istesinler. Talep eden her yere gitmeyi vatan borcu olarak görüyoruz. Sorumluluk hissiyle gidiyoruz. Bu etkinliklere benimle birlikte katılıp katkı veren diğer akademisyen arkadaşlarımın da mutlu olduklarını görmek, onlar sayesinde etkinlikleri daha değerli hale getirmek de ziyadesiyle huzur veriyor” dedi.

İkinci kez okullarında akademisyenleri görmekten duydukları memnuniyeti ifade eden Bişek Şehit Âdem Kocadağ İlkokulu / Ortaokulu Müdürü Fethi Erkekli, sabır ve özveriyle gönlü olarak çalışmaları yürüten Prof. Dr. Mustafa Böyükata ve kıymetli bilgi birikimlerini öğrencilerinden esirgemeyen Doç. Dr. Recep Temel’e teşekkür etti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.